Top tri saveta: Od biografije do zaposlenja

19 juna 2017

Potraga za poslom – da li je u pitanju igra na sreću ili povlačenje pravih poteza u pravo vreme? Možemo reći da je sreća svakako faktor, ali ne i presudna. Uz nekoliko saveta stručnjaka, svaki CV postaje mini remek delo vredno pažnje željenih poslodavaca. Koje god da vam je zanimanje i za koji god posao da aplicirate, ako primenite  ove savete, povećavate svoje šanse da ostvarite cilj i dobijete željenu poziciju u odabranoj kompaniji.

Vaš CV mora biti najbolja verzija vas

Iako je većini pisanje radne biografije prilično dosadan zadatak, potrudite se jer je to prvi kontakt sa poslodavcem. Poželjna dužina je do dve tranice, na kojima ne treba koristiti više od jednog fonta. Vizuelno ne ukrašavajte CV sličicama, različitim bojama slova i pozadina. Veličina fonta treba da bude umerena ili sitnija (npr. Arial 10) kako bi biografija bila pregledna. Treba izbegavati korišćenje previše efekata na tekstu kao što su istovremeno podvlačenje i boldovanje naslova. Vodite računa o gramatičkim i pravopisnim pravilima i najbolje odmah pripremite verzije na srpskom i engleskom jeziku. Jako je bitno koju fotografiju stavljate i zato ne dolaze u obzir fotografije na kojima ste u društvu, u nekom neformalnom okruženju. Danas je bar lako modernim telefonima napraviti fotografiju samo za tu svrhu.

Gde je posao tu morate biti i vi

Da bi vas primetili, najbitnije je da ste prisutni. Pored standardnih načina kontaktiranja poslodavaca u vidu slanja svojih biografija, potrebno je da istu pošaljete i na druge izvore koji vas mogu dovesti do posla. Na internetu istražite agencije za zapošljavanje, sajtove i portale, šta je potrebno da popunite kako biste ušli u evidenciju koju prate poslodavci i tako budite sigurni da ste dali svoj maksimum da ovim putem ostvarite svoj cilj i dođete do posla.

Motivaciono pismo – dodatni prostor da poentirate

Svrha motivacionog pisma je da ilustruje vašu trenutnu motivaciju: zbog čega se prijavljujete baš na taj konkurs. Možete istaći i par ključnih stvari iz svog dosadašnjeg iskustva. Nemojte u njemu prepričavati čitavu biografiju već pokušajte da svoj stil pisanja, svoje kvalitete pretvorite u one koji mogu biti značajni za obavljanje posla. U njemu treba da ostavite svoj lični pečat, a ne da ponavljate fraze koje se najčešće koriste za takve prilike. Uvek za svaki konkurs pišite posebno i to ne na više od pola stranice. Ukoliko se u konkursu ne traži motivaciono pismo, nemojte ga uključivati u prijavu jer najverovatnije neće ni biti uzeto u obzir.

Nadamo se da sada imate malo jasniju viziju o tome šta treba da naučite, kako to da primenite i u kom pravcu da krenete Upravo to je cilj programa Coca-Cola podrška mladima kroz koji stičete nove lične i poslovne veštine koje će vam omogućiti da uzmete budućnost u svoje ruke i sa samopouzdanjem, pravilnim nastupom i bogatijim znanjem zaista budete izbor vašeg željenog poslodavca.

U narednom tekstu, čitaćete o korisnim savetima na temu razgovor za posao.

Ovo su mogućnosti koje su kompanija Coca-Cola HBC Srbija, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i NALED-om pružili  mladima u 10 gradova Srbije: Kovinu, Šidu, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Prijepolju, Novom Pazaru, Kraljevu, Aleksincu, Prokuplju i Leskovcu.

Budi jedan od 1.000 mladih koji će ovu priliku iskoristiti i koji će poneti zanimljiva iskustva sa trodnevnih interaktivnih radionica koje vode ljudi koje vredi slušati.  

 

PRIJAVI SE!